Tekstilnica na 44. sejmu Narava-zdravje (17.-20. oktober 2013)

Na letošnjem 44. sejmu Narava – zdravje na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, ki bo v Ljubljani potekal med 17. in 20. oktobrom 2013, se bo predstavil tudi projekt Tekstilnica, ki bo širšo javnost poskušal opozoriti na pomen odpadnega tekstila s pomočjo različnih dogodkov povezanih s to tematiko.

Obiskovalci sejma boste opazili otroke in mladino, ki vstopajo skozi velika vhodna vrata z vrečko rabljenega tekstila, na dvorišču bo v ta namen postavljen poseben zabojnik, v katerega boste lahko tudi drugi obiskovalci vse dni odlagali tekstil, ki ga ne potrebujete več. Na sejmu se bo zgodila tudi vsem že tako znana izmenjava oblačil, ves čas sejma bo postavljena tudi stojnica Društva Ekologov brez meja, na kateri bodo na razpolago informacije o vseh projektih društva in projektov njihovih partnerjev. Na ogled bodo izdelki Tekstilnice, ki so nastali iz rabljenih oblačil, možen pa bo tudi njihov nakup. Organizirali bomo tudi kreativne delavnice za otroke, kjer bodo ustvarjali različne izdelke iz rabljenega tekstila in predavanje na temo socialnega podjetništva na primeru projekta Tekstilnice in možnosti odpiranja zelenih delovnih mest.

* Posebna vstopnina na sejem za organizirane šolske skupine min. 15 oseb: 3 € + nakupovalna vrečka tekstila / na osebo (vrečka z najmanj 1 kg tekstila).

URNIK DOGODKOV

  • IZMENJAVA OBLAČIL

Kdaj: 19. oktober, 16:00-19:00

Kje: Pred glavnim vhodom na sejem, pred preverjanjem vstopnic (dvorana Jurček).

Kaj: Izmenjava oblačil poteka po načelu blagovne menjave. Na izmenjavo lahko prinesete do 10 čistih in lepo ohranjenih kosov oblačil, obutve ali hišnih tekstilij, ki jih točkovno ovrednostimo, domov pa v vrednosti teh točk odnesete nekaj, kar so prinesli drugi. Več o izmenjavi oblačil.

  • ZABOJNIK ZA ZBIRANJE RABLJENEGA TEKSTILA

Kdaj: Cel čas sejma.

Kje: Na dvorišču Gospodarskega razstavišča. Dostava je možna brez vstopa na sejem, pri varnostniku.

Kaj: Na projektu Tekstilnica bomo veseli vseh vaših oblačil, ki vam delajo gnečo v omari, zato bo na dvorišču cel čas sejma zabojnik za tekstil projekta Tekstilnica. Z donacijo tekstila boste podprli projekt Tekstilnica, v sklopu katerega obstaja socialno podjetje, ki zaposluje ljudi iz najbolj ranljivih skupin.

  • RAZSTAVA IZDELKOV IZ RABLJENEGA TEKSTILA

Kdaj: Cel čas sejma.

Kje: Na glavnem vhodu na sejem (dvorana Jurček).

Kaj: Razstava izdelkov, ki jih iz zbranega rabljenega tekstila ustvarijo šivilje v Zadrugi Dobrote. Vsaka vrečka iz blaga ni navadna vrečka in vsak copat ni navaden copat. Vsi so nekoč živeli neko drugo življenje. Morda je bila pisana torbica nekoč lepa obleka, ki jo je nosila mlada ženska, ko je šla prvi dan v službo, ali pa je copat bil prt, ki je pokrival mizo ob slavnostnih dogodkih. Običajno takšni odsluženi predmeti žalostno končajo v kakšni prašni kleti ali pa celo na smetišču. Mi pa jim podarimo novo življenje!

  • STOJNICA

Kdaj: Cel čas sejma.

Kje: V okviru Zelenega sobivanja.

Kaj: Predstavitev Ekologov brez meja, naših projektov in partnerjev projektov: Zadruga Dobrote, Jazon itd. Na stojnici bo možen nakup izdelkov projekta Tekstilnica.

  • PREDAVANJA

Kdaj: 18. oktober

– 12:30 – Zelena delovna mesta – izvajajo Društvo Ekologi brez meja, zadruga eTRI in podjetje Jazon d.o.o.

– 13:30 – Projekt Tekstilnica – izvajajo Zadruga Dobrote in Društvo Ekologi brez meja

Kje: Galerija.

Kaj: Predstavitev zelenih delovnih mest na projektih društva in njihovih partnerjev, s poudarkom na projektu Tekstilnica.

  • KREATIVNE DELAVNICE

Kdaj: 17. in 18. oktober med 9:00 in 12:00

Kje: Predverje Marmorne dvorane.

Kaj: Delavnica Stara majica postane nova vrečka: Resnično poznaš zgodbo majice, ki si jo kupil v trgovini? Tiste, ki stane 4,99 eur?  In še – sedaj leži v tvoji omari, a je več ne nosiš? Morda ima strgan rokav, ali pa le manjšo luknjico, morda je že malce sprana in razvlečena, ali pa si se samo naveličal njene barve, motiva oz. kroja? Prinesi to majico s seboj in naučili te bomo, kako si lahko iz nje čisto preprosto sešiješ novo nakupovalno vrečko za večkratno uporabo.

Primerno za vse, ki znajo šivati ali pa se želijo to še naučiti oz. priporočljivo za zadnjo triado devetletke ali srednjo šolo.

Obvezna predhodna prijava na ursa.dolinsek@ocistimo.si

***

Organizatorji in sodelujoči se že veselijo vašega obiska in vas vabijo, da s seboj poleg veselja do narave in zdravega življenja prinesete tudi vrečko z rabljenim tekstilom.

Več o projektu Tekstilnica in samem dogodku si lahko preberete na spletni strani Tekstilnica ali na Facebook profilu Tekstilnica.

 

 

Komentiraj