Smnj-na-plac pregnal zimo in priklical pomlad

Preteklo soboto so se na sejmu vzajemnosti in kreativnih idej »Smnj-naplac!« v avli ZIK Črnomelj ponovno zbrali mladi belokranjski ustvarjalci ter ljudje toplih src in nasmejanih obrazov, ki so skupaj z malimi pustnimi šemami pregnali zimo in priklicali pomlad.

Na sejmu, na katerem se enkrat mesečno predstavljajo mladi umetniki in rokodelci, so tokrat za svoje najmlajše obiskovalce priredili pustno rajanje – malčki so v brezplačnih delavnicah lahko spustili domišljijo na plano in si ustvarili čisto svoje pustne maske ali pa se prepustili čopiču mojstrice poslikave obraza Neree Lorences, ki v okviru mednarodne

izmenjave EVS opravlja prostovoljno delo v Mladinskem centru Metlika. Male pustne  eme so nato pod vodstvom Andreje Verdnik iz navijaške skupine KK Kolpa zaplesale pustni ples, odgnale zimo in se za nagrado posladkale z domačimi krofi.

»Na takšno povezovanje belokranjskih ustvarjalcev smo čakali lep čas in le kratek obisk je potreben, da postaneš popolnoma navdušen nad toplino, energijo in pa izvrstnimi izdelki, ki nastajajo izpod rok domačih ljudi. Izredno veselimo se nadaljnjega odelovanja in že komaj čakamo Smnj na plac v Metliki,« je povedala Alenka Tomašič, predsednica metliškega društva KUD Plac.

Na sejmu se je predstavila tudi novoustanovljena Hiša Sadeži družbe Črnomelj, ki pod okriljem Slovenske filantropije s svojimi delavnicami vzpodbuja medgeneracijsko sodelovanje. V duhu tega sta njihovi prostovoljki obiskovalce sejma učili osnov vačkanja, ustvarjanja željni pa so se lahko preizkusili tudi v lepopisju s kaligrafinjo Jolando Jereb.

Da je pomlad res pred vrati kaže tudi navdušenje obiskovalcev nad uradnim odprtjem nove sezone Zelemenjave v Črnomlju. Vseslovensko gibanje izmenjave semen,  pridelkov in drugih, z vrtnarjenjem povezanih dobrin, je že od njegovih začetkov stalnica Smnja in poteka v okviru Za-menjalnice, kjer v sodelovanju s Tekstilnico poteka tudi izmenjava oblačil in otroških igrač, prav tako pa poteka tudi izmenjava knjig.

»Za-menjalnica je bila uspešna predvsem s semeni, saj smo ostali praktično skoraj brez njih– ker je ravno pravšnji čas za sejanje, so jih ljudje so z veseljem odnesli,« je povedala vodja Za-menjalnice, Brigita Kočevar. Velik uspeh je požela tudi ideja izmenjave otroških pustnih kostumov, saj so obiskovalci med seboj izmenjali prav vse, kar so prinesli.

Obiskovalci so vsakič navdušeni tudi nad Vzajemno košarico, v kateri zbirajo donacije za družine v socialni stiski. V soboto se je v njej nabralo kar nekaj hrane, priboljškov, domače ozimnice, izdelkov za osebno higieno in celo pralni stroj. »Tokrat je šla vsebina dobrodelne košarice na Karitas, kar nas veseli, saj želimo biti povezani z vsemi dobrodelnimi ustanovami v Beli krajini,« je ob tem povedala idejna vodja in glavna organizatorka prireditve Urša Pogačnik. V Karitas, ki pomaga več kot 70 družinam in posameznikov v Beli krajini, bodo pralni stroj podarili petčlanski družini, nam je zaupala prostovoljka Sonja Binder: »Predvsem sem vesela, da je bilo na prireditvi veliko otrok, saj je najbolj pomembno medsebojno druženje in sodelovanje.«

»Z vsakim sejmom naredimo korak dlje in dokažemo, da se vse da, le če se hoče,« je dodala Pogačnikova. Organizatorji se ob tem zahvaljujejo množici obiskovalcev, ki delovanje sejma podpirajo z nakupom srečk in pa podjetjem, ki za srečelov, s katerim se sejem financira, donirajo svoje izdelke in storitve. Srečelov so tokrat omogočili Elmatis, Cvetličarna Šikonja, Gostilna Samarin, Masažni salon Hedžet Vesna, Miples mizarstvo Rom, Figura, Šiviljstvo Krojaček, Črnomaljska kavarna, Mesarstvo in gostinstvo Ivanetič, Frizerski salon Cut4u Novo mesto, Elfos foto studio, STP Muren, Šiviljstvo Klara, Pošta Slovenije in pa vse razstavljavke, ki so v za srečelov prispevale svoje izdelke.

Dodatne informacije lahko dobite na telefonski številki 040 721 630 (Urša Pogačnik) in na stiblc@stiblc.si.

Piše: Andreja Šober

Foto: Anže Skalja

Komentiraj