Smnj-na-plac: Retro žur pregnal oblake

V soboto, 31. maja 2014 so se na sejmu Smnj-na-plac na ploščadi pred črnomaljskim kulturnim domom znova zbrali ljubitelji vsega lepega, ki so popoldan preživeli na „Retro žuru“.

Kljub temu, da so sivi oblaki sprva grozili z dežnimi kapljami, pa je dobra volja razstavljavcev, prostovoljcev in obiskovalcev sejma Smnj-na-plac! na nebo nad Zavodom za izobraževanje in kulturo kmalu priklicala sonce. Poleg prodajnih stojnic mladih belokranjskih ustvarjalk so organizatorji tokrat pripravili pisan program z brezplačnimi delavnicami. Obiskovalci sejma vzajemnosti in kreativnih idej so se tako lahko preizkusili v igranju afriških bobnov, se naučili iz odslužene embalaže ustvariti uporabne predmete in stara oblačila s šivanko in nitjo spremeniti v čudovite torbice in igrače.

Najmlajšim obiskovalcem sejma so pripravili še delavnico izdelave punčk iz papirja in tiskanja na tekstil, naučili pa so jih tudi iger, ki so se jih nekoč igrali njihovi starši in stari starši – izkazalo se je, da so gumitvist, ristanc in milni mehurčki prav tako zabavni kot računalniške igrice in pametni telefoni!

Sejemsko dogajanje tudi tokrat popestrila Za-menjalnica, v kateri obiskovalci med seboj menjajo semena, sadike, vrtnarske pripomočke, oblačila, knjige in otroške igrače. „Najlepše je, ko zamenjaš svoje domače pridelke in domov odneseš bosanski tobak za okras vrta ter 2 kg mladega krompirja za nedeljsko kosilo. Pa otroške potiskane majice, prvo unikatno nosljivo umetnino mojih malčkov, tudi ne smem pozabiti! Odličen popoldan je bil,“ je še dodala Pogačnikova.

Obiskovalci so tokrat izmenjali predvsem zelenjavo in nekaj malega igrač ter knjig, medtem ko so oblačila namenili zgolj za Dobrodelno košarico. V njej vsak mesec zbirajo oblačila, hrano in higienske pripomočke za belokranjske družine v socialni stiski – tokrat so jo podarili Rdečemu križu in Škofijski Karitas.

Junija se bo Smnj prelevil v dobrodelni otroški festival
Organizatorke sejma verjamejo, da je potrebno čut za soljudi vzbuditi že v otrocih, zato zanje vsakokrat organiziraj brezplačne ustvarjalne delavnice, predstave, urice pravljic in podobne aktivnosti, na katerih spoznavajo pomen sodelovanja, skrbi za naravo in trajnostnega načina življenja. „Otroci so postali najbolj zvesti obiskovalci sejma, zato smo se odločili, da v juniju namesto običajnega sejma priredimo dogodek, kot ga Bela krajina še ni videla: dobrodelen celodnevni otroški festival,“ so ob zaključku Retro žura napovedale organizatorke sejma.

S prvim belokranjskim otroškim festivalom „Juhuhu, počitnice!“, ki ga organizirajo v sodelovanju s Folklorno skupino Dragatuš, želijo skozi dobra dela še bolj tesno povezati Belokranjce in skupaj z obiskovalci prireditve zbralt sredstva, s katerimi bomo osrečili otroke iz vrtca in osnovne šole v Dragatušu. Ti so lani žal ostali brez igral na šolskem igrišču, saj je inšpekcijski nadzor pokazal, da so dotrajana igrala postala prenevarna za uporabo in so jih zato morali odstraniti.

Njihovi starši dobro vedo, da v času finančne krizne ne morejo pričakovati, da bosta občina in šola sami zbrali dovolj denarja za obnovo igrišča, zato so se odločili, da ne bodo križem rok čakali na boljše čase: združili so se v iniciativo ter se povezali s šolo, krajevno skupnostjo ter vsemi lokalnimi društvi, da bi skupaj zbrali potrebna sredstva in otrokom znova omogočili varno igro. „Ker sta samoiniciativa in povezovanje lokalne skupnosti skozi dobrodelnost pomemben del našega poslanstva, smo se odločili, da bomo donacije zbrane na otroškem festivalu podarili v sklad za nakup igral,“ pojasnjujejo organizatorke.

Obiskovalci festivala bodo sredstva lahko prispevali z nakupom srečk, udeležbo na ustvarjalnih delavnicah in s tekmovanjem v zabavnih igrah. Pomerili se bodo lahko v vlečenju vrvi, teku v vrečah, ciljanju tarče z vodnimi baloni; se prepustili mojstricam poslikave obraza ter se preizkusili v ustvarjanju iz papirja, kiparjenju, izdelovanju dišavnih kopeli in še mnogo drugih zabavnih aktivnosti. Za dobro voljo bodo skrbeli glasbeniki in plesalci, ki za male obiskovalce pripravljajo tudi glasbene in plesne delavnice, ter ponudniki sladkih dobrot, ki bodo na otroške obraze zagotovo pričarale velik nasmeh!

Ker bodo za uspešno izvedbo festivala potrebovali veliko prostovoljcev, organizatorji festivala ob tej priložnosti na pomoč pozivajo vse, ki bi se jim želeli pridružiti. Več informacij o tem, kako jim lahko pomagate, dobite na e-poštnem naslovu stiblc@stiblc.si.

Piše in foto: Andreja Šober

Komentiraj