Tekstilnica in njeni prostovoljci

Pogosto se dogaja, da projekti živijo do konca projektnega roka v katerem so veliko dogaja, ogromno dela, potem pa kar nekako zamrejo. Na srečo je Tekstilnica ena od dobrih zgodb. Projekt se je že davno zaključil, delo pa se nadaljuje. Ena od aktivnosti, ki je še kako živa, so ravno izmenjave rabljenih oblačil. Od skromnih in plahih začetkov, ko smo lahko obiskovalce prešteli na prste ene roke, je izmenjava postala tradicija, ki se je udeleži tudi po 100 obiskovalcev. Vsak konec meseca nam Waldorfska šola Ljubljana za nekaj ur prijazno odstopi veliko jedilnico. Imamo veliko število res zvestih obiskovalcev (pravzaprav bi morali reči obiskovalk, saj je vsaj 90 % žensk), ki že vsaj pol ure pred uradnim začetkom ustvarijo dolgo vrsto čakajočih. To pa je tudi prilika za klepet in medsebojno spoznavanje, kajti izmenjava je tudi to – družabni dogodek.

Priprava dogodka je kar zahteven organizacijski zalogaj, čeprav se to morda na prvi pogled ne zdi, saj vse poteka mirno in utečeno kot dobro delujoč stroj. Za tak vtis se moramo vsi skupaj zahvaliti prav številnim prostovoljcem (enako kot zgoraj – 90 % žensk). Nekaj jih je z nami že od vsega začetka, ostali pa pridejo in grejo. Obveznosti v šoli ali službi imajo seveda prednost in včasih tudi še tako velika želja po sodelovanju na izmenjavi, ni dovolj.

Dobrodošli novi prostovoljci

Zato so vedno dobrodošle nove moči. Naloge prostovoljca so različne, razdelimo pa si jih pred pričetkom izmenjave. Vsi skupaj moramo prostor pripraviti, razporediti s seboj prinešena oblačila in na koncu prostor pospraviti. Med samo izmenjavo pa so naloge razdeljene na sprejemanje oblačil od obiskovalcev in na tiste, ki ta oblačila hitro odnesejo na razstavne mize. Poudarek pri vseh opravilih je na besedi »hitro«. Ker smo časovno omejeni, je treba vse postoriti v najkrajšem možnem času in tu pride do izraza naša spretnost in odzivnost. Ena od pomembnih lastnosti so tudi primerne komunikacijske sposobnosti. Do ostalih (obiskovalci in prostovoljci) moramo biti korektni in spoštljivi in pripravljeni, da priskočimo na pomoč.

Ker med delom seveda ni priložnosti za medsebojno spoznavanje, se vsaj enkrat na leto zberemo na družabnem dogodku, kjer ob prigrizkih in pijači malo poklepetamo. Letos se bomo srečali v mesecu juniju v prostorih Okoljskega centra.

Ta zapis je ob nacionalnem tednu prostovoljstva namenjen vsem našim bivšim in zdajšnjim prostovoljcem, ki so nam pomagali ne samo pri izmenjavah, ampak tudi na drugih področjih našega udejstvovanja.

Iskrena hvala!

Komentiraj